måndag 14 september 2009

Vilken värld vi lever i!

Det är horribelt att det finns länder som godkänner att barn får giftas bort när de är 11 år eller t.o.m. yngre i vissa länder. Jag läste i Barometern i dag om en tjej från Yemen som dött i barnsäng när hon skulle krysta fram ett dödfött barn och hon var 11år!!! Jag blir förbannad när jag läser om sådant. Att det kan vara så svårt att förstå att barn är barn och att de har rätt att vara det också! Om en man eller kvinna i större delen av världen har sex med en 11-åring så kallas det våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn, alltså pedofili. När man i en mindre del av världen har sex med en 11-åring så kallas det för sex inom äktenskapet.
Ursäkta språket, men va f*n har de för glädje av att ha sex med en 11-åring!

Bortgift 12-åring dog i barnsäng
Publicerat 2009-09-13 17:08
En tolvårig flicka har dött i barnsäng i Jemen. Flickan dog av blödningar efter en utdragen förlossning.

Fawziya Abdullah Youssef dog i fredags efter att ha krystat fram ett dödfött barn. Medlemmar av Seyaj, Jemenitiska organisationen för barnens rättigheter, uppges ha fått omständigheterna i fallet bekräftade av vårdpersonal.
Flickan hade gifts bort mot sin vilja vid elva års ålder. Hon var född i en fattig familj med en far som led av njursvikt. Elvaåringen tvingades sluta skolan och gifta sig. Året därpå blev hon gravid.
Barnäktenskap är inte ovanliga i Jemen, som är det fattigaste landet i arabvärlden. Landet har ingen lagstiftning som reglerar lägsta ålder för att gifta sig. Enligt Seyaj är barnäktenskap särskilt vanliga längs Rödahavskusten.
– Fawziyas fall illustrerar tragedin för dem som vi kallar ”dödens brudar”, små flickor under 15 år som tvingas in i äktenskap, oftast av ekonomiska skäl, säger Seyajs ledare Ahmed al-Qorashi.
Enligt honom är brudarna i så många som hälften av de äktenskap som ingås på landsbygden under 15 år.
– De här äktenskapen är resultatet av fattigdom, okunnighet och analfabetism och förstör livet för de unga flickorna, vars åsikt inte har beaktats, säger al-Qorashi.
Förra året beviljade en domstol skilsmässa i ett fall där bruden var åtta år. Pappan, som var arbetslös, hade tvingat barnet att gifta sig med en 20 år äldre man. Flickans advokat Shadha Nasser säger att åttaåriga Nojuds fall inte var unikt.
– Det här är en verklig tragedi för vilken regeringen är ytterst ansvarig, eftersom presidenten (Ali Abdullah Saleh) hittills inte har undertecknat lagen (om lagstadgad giftasålder) som parlamentet antog i februari, säger Nasser.
Hon kräver att regeringen ska genomföra upplysningskampanjer på landsbygden och förbjuda vigselförrättare att utfärda vigselbevis där flickan är under 17 år. Sedan hon framgångsrikt drev Nojuds fall i rätten har Nasser kontaktats av många flickor i liknande situation som fått mod att berätta om sitt öde. Hon har redan hunnit hjälpa tioåriga Arwa till skilsmässa.
Hon arbetar med ett fall med en tonårsflicka som giftes bort av sin far vid två års ålder för att han behövde pengar. Äktenskapskontraktet tillät henne att bo hos föräldrarna tills hon fyllde 13, men sedan förväntades hon flytta ihop med sin man.
TT-AFP
(Denna artikel är tagen från DN 2009-09-14)

Inga kommentarer: