torsdag 24 februari 2011

En hemsk historia!

En hemsk historia:

"På alla sätt försökte man förhindra att fattiga människor slog ned sina bopålar i socknen. De kunde vålla bekymmer. År 1835 skickades den utfattiga pigan Ingrid Olsdotter sex gånger fram och tillbaka mellan Söderåkra och Torsås, därför att ingendera församlingen ville kännas vid henne. Var hon än bodde skulle hon bli en belastning. Prästerna i grannförsamlingarna råkade i så våldsamt gräl om Ingrids hemhörighet att tvisten måste slitas av domstol. Men i samtliga instanser förklarades Ingrid vara hemmhörande i Söderåkra.
Historien förtäljer inte om Ingrid senare anslöt sig till de stora skaror av mörebor, som hade tillräckligt mycket skinn på näsan för att våga bryta sig ut ur vanmakten och förnedringen, och istället skapa sig en människovärdigare tillvaro i Amerika."

Så står det i en boken "Södra Möre 2" som mamma hittat på Tradera. Det är en mycket intressant bok och en annan som är mycket historieintresserad suger in allt som står om Hagby och byarna runt omkring.
Detta var en hemsk historia, att ingen ville ta hand om henne, och jag tycker man kan hitta historier från vår tid som liknar Ingrids historia väldigt mycket trots att vi lever på 2000-talet!

1 kommentar:

Jagermor sa...

Har du kollat Bokbörsen, tror
jag ska börja göra mina bokinköp där. Där finns ALLT man kan tänka sig.