tisdag 19 januari 2010

Historisk syn på kvinnan!

Som många säkert vet är jag väldigt historieintresserad och slukar den historia jag kommer åt. I en av tidningarna jag läser så finns det en artikel om synen på kvinnan genom tiderna och det är en intressant läsning. Samtidigt som det är skrämmande att många hade den synen förr (och kanske fortfarande än idag!) så kan jag inte heller låta bli att skratta åt det för flera av åsikterna är riktigt löjliga.

Exempel på åsikter
Aristoteles och Platon sa, 350 f.kr, att "Kvinnor är djur" och att de skulle styras med en fast hand - som andra bestar. Varför mannen skulle bestämma över kvinnan var för att "Det är bäst för alla djur att bli styrda av människor. Man måste betrakta det att vara kvinna som ett naturbetingat handikapp". Tio år senare hävdade Platon att kvinnor var fega män som blivit återfödda.

Kyrkofadern Augustinus, 400 e.kr. ansåg att kvinnor är farliga på grund av deras sexuella dragningskraft och att mannen, som var skapad till Guds avbild, därav behövdes för att tygla och leda kvinnorna.

Martin Luther sa på 1500-talet att kvinnor att skapade till att sitta. Kvinnor borde stanna i hemmet - deras utformning indikerar detta då de har breda höfter och ett stort fundament att sitta på. Män däremot har breda skuldror och smala höften och besitter därför intelligens.

En brittisk läkare skrev år 1828 att kvinnor var rena och obesmittade och deras kroppar var ett tempel som inte skulle användas till sex för nöjes skull. Dessutom skrev han att kvinnor bestämde inte över sig själva - de skulle föra släkten vidare och deras känsliga hjärnor fick inte oroas.

Friedrich Nietzsche skrev på 1800-talet att "om du går till kvinnor, så glöm inte piskan! Han menade att piska behövdes eftersom en riktig man vill ha två saker: fara och lek. Därför vill han också ha den farligaste av alla leksaker: kvinnan!

Inga kommentarer: