onsdag 16 oktober 2019

Förskoledagarna

Igår var den första av fyra förskoledagar vi på AV-Media erbjuder för hela länets förskollärare! Det var en väldigt intressant och rolig dag! Det var givande både för oss föreläsare och för de förskollärare som anmält sig till våra workshops!

Passen på förmiddagen handlade om:

Programmering
Att man genom lek och experiment kan stärka barnens digitala kompetens redan i förskolan. Förskollärarna på workshopen fick tips och idéer kring hur de kan introducera programmering och begrepp som algoritm för barn på förskolan, både genom att använda analoga metoder men också olika digitala verktyg som robotar och iPads.

Film i förskolan

Att det finns massor av möjligheter att väcka barnens intresse i förskolan genom att nyttja den mediekatalog som vi erbjuder på AV-Media!
AV-Medias mediekatalog är en skattkista fylld med guldkorn att se och lyssna på, för stora och små. Där finns korta filmer och poddar om allt ifrån myror och bokstäver till hur man kan lösa kompisproblem för de små. För lite större barn kan man hitta lärarhandledningar, film och poddar om pedagogik och lärande att använda på arbetslagsmöten eller kanske föräldramöten.


Passen på eftermiddagen handlade om:

Språklig kommunikation med hjälp av iPad och appar

Att vi med hjälp av iPad och appar kan arbeta med barnens språkliga kommunikation och visa på olika sätt hur de kan använda appar för att uttrycka sig språkligt. Språklig kommunikation innebär mer än bara att prata och skriva. De förskollärare som deltog på workshopen fick se hur verktyg som t.ex. QR-koder, Augmented Reality, Mystery Skype, Puppet Pals m.fl. kan användas för att väcka barnens intresse att vilja kommunicera på olika sätt.

Digitalt berättande med rörliga bilder och greenscreen

Att man med barnens fantasier kan skapa fantastiska berättelser med en hjälp av en iPad. Genom att låta barnen själva få filma är ett roligt sätt att utveckla intresset för bilder, texter och olika medier samt öka deras förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa.
Deltagarna på workshopen fick bekanta sig med iPaden genom att filma och redigera en egen film och att använda t.ex greenscreen för att göra det möjligt att skapa en illusion om att vara någon annanstans. Dessutom fick deltagarna en visning av hur man på ett enkelt sätt gör animationer med en iPad.

Det var väldigt intressant att se samarbetet mellan deltagarna på passen och att få höra dem diskutera hur de skulle kunna använda sig av vad de lärt sig i deras verksamhet! När man ser och hör deltagarna interagera med varandra och att det är svårt att få dem att vara tysta när vi ska prata så är det ett positivt tecken för oss!😃 Jag tror och hoppas att de fått med sig massor av tips och tankar kring hur de kan utveckla verksamheterna med hjälp av digitala verktyg! Idag kör vi samma pass igen för andra dagen i Vimmerby och i nästa vecka är det dags för södra länets förskollärare att få lyssna och interagera under de två dagar vi på AV-Media Kalmar Län erbjuder för dem! Bilder från eftermiddagen kommer under dagen!

  

 


Inga kommentarer: