måndag 9 maj 2011

Granskning av skolor

Jag hittade en insändare på aftonbladets sida som jag kände jag ville belysa. Det pågår en granskning av Sveriges skolor och på denna sida finns ett öppet tipsarkiv och där hade en person skrivit en insändare om lärarnas arbetstider, att det är skandal att inte kräva mer av lärarna att de ska använda fler timmar av sin arbetstid till eleverna. Personen vill också att man redovisar hur mycket tid lärarna tillbringar i klassrummet.
Till den insändaren kom bl.a. detta bra svar:

Vi som inte är lärare ska vara väldigt tacksamma för de duktiga lärare vi har. De har studielånen men valt bort högbetalda karriärer som vi ekonomer, jurister och läkare kan få. Att ta strid mot deras arbetstid är att skjuta er själva i foten då det drabbar era egna barn i skolan när duktiga istället söker sig till andra yrken.
Istället måste vi få fler att vilja bli lärare!!
- Höj duktiga lärares lön (de bästa ska kunna tjäna 40Tkr/mån, med ett golv på 25 tkr). Tänk på deras studielån. Att de idag tjänar sämre än metallarbetare utan studielån är total skandal!
- Behåll deras enda förmåner (sommarlov och förtroendetid)
- Befria dem från socialassistentarbetet och en del administration så att de kan fokusera på undervisningen.
- Visa respekt för de duktiga lärarna (som förr i Sverige eller nu i Finland)
- Ge lärare betald tid att forska (jmf läkare)

- Sluta politiseringen. Tänk om politikerna skulle vara lika klåfingriga på det medicinska området. Det är politikerna som rivit ner resultaten. Låt nu den pedagosiska expertisen återuppbygga skolan och ge istället rejäla resurser till detta. En bra skola är synonymt med Sveriges framtida konkurrenskraft vi talar om.
Det viktigaste är att få fler att söka lärarhögskolorna och öka konkurrensen om varje plats.

Det var flera bra punkter som jag tycker är bra om vi genomförde i Sverige. Jag skulle gärna lägga fler timmar till elevernas undervisning, men vi har också ett uppdrag att dokumentera elevernas utveckling och det kommer att bli ännu mer dokumentation i och med den nya läroplanen. Jag tycker det är bra att man granskar Sveriges skolor, då höjer man förhoppningsvis standarden på undervisningen och det är också ett led i höjningen av lärarnas status.

Inga kommentarer: