tisdag 25 november 2008

Danmarksresa

I lördags var Carl och jag i Köpenhamn med LR. Resan började vid Riskvarnen kl. 8.00 och vi hade en kaffepaus i Ljungby. Efter kaffet fortsatte resan mot Köpenhamn via Helsingborg där vi åkte med båten över till Helsingör. Eftersom det var så fint väder passade vi på att gå ut på däck. Hela däcket var fullt med is och det var svårt att gå, men ut skulle vi.
Vi såg borgen Kronborg, där Shakespeares drama Hamlet utspelar sig, på inresan till Helsingör.

Från Helsingör åker vi Strandveien. Fy vad tråkiga alla vägarbeten är, det enda positiva var att man hann se väldigt många fina hus. Och vilka hus det var! Inga småslantar för dem husen inte!

När vi kom fram till Köpenhamn och var på väg mot Ströget gick vi förbi et museum som både Carl och jag blev intresserade av. Det var en utställning om kroppens anatomi. En läkare har kommit på ett sätt att plasta in kroppar. Sedan har många personer donerat sina kroppar till honom efter att de dött och det är deras kroppar han nu ställer ut på muséet. Kropparna visar olika saker, t.ex. bara muskler, bara skelettet med blodådror eller genomskärningar av kroppen. Ni kan se några bilder på muséets hemsida, http://www.bodiescopenhagen.dk/ .

Hade vi valt att se utställningen så hade vi inte hunnit med Ströget. Väl på Ströget myllrade det av folk och det var redan en mysig julstämning. Affärerna hade julpyntat och hela gatan var full med julpynt. Vi var inne i affärer, men varken jag eller Carl handlade något. Lunchen åt vi på en internationell marknad mitt på Ströget. Det blev en Thüringer, en likgrå korv, men som var väldigt smakrik.

Därefter gick vi till en genuin pub i slutet av Ströget, Hvids Vinstue, och drack varm glögg för att värma oss.

Det blåste kallt och det räckte inte med en glögg utan det blev två. Även på väg tillbaka var vi inne i affärer, men kom ut ur affärerna tomhänta.

Vi åkte från Köpenhamn kl. 17.00 och denna gången tog vi vägen över bron tillbaka till Sverige och Kalmar. Vi blev bjudna på mat i Hurva och sedan var vi tillbaka i Kalmar igen kl. 22.30. Det var en bra resa!

Inga kommentarer: